Polityka prywatności

Meble kolonialne 24 działając na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych oraz innych przepisów informuje, że:

  1. Administratorem danych osobowych Klienta, jest Meble kolonialne 24 Bogdan Karaś z siedzibą w Bochni przy ul. Wodociągowej 1, 32-700 Bochnia (NIP: 6781513860, REGON: 122413615) (dalej „Meble kolonialne 24”) właściciel sklepu internetowego dostępnego pod adresem www.meblekolonialne24.pl (dalej „meblekolonialne24.pl”).
  2. Meble kolonialne 24 przetwarza dane osobowe Klientów:
  • w celu oraz w zakresie niezbędnym do wykonania i realizacji umów zawieranych z Klientem, jak również zamówionych przez Klienta usług oraz,
  • o ile Klient wyraził zgodę dla potrzeb marketingowych związanych ze świadczeniem zamówionych usług (m.in. w celach reklamy, badania rynku oraz zachowań i preferencji Klientów).
  1. Ponadto Meble Kolonialne 24 przetwarza dane osobowe Klientów w celu wykonania obowiązków wynikających z przepisów powszechnie obowiązujących a to:
  • wystawiania i przechowywania faktur oraz dokumentów księgowych,
  • udzielania odpowiedzi na reklamacje w terminie i w formie przewidzianej przepisami powszechnie obowiązującymi,
  • dochodzenia roszczeń wynikających z zawartych z Klientem umów.
  1. Ponadto Meble kolonialne 24 może przetwarzać dane osobowe Klientów w celu:
  • umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania z meblekolonialne24.pl, w tym dokonywania transakcji;
  • zakładania i zarządzania kontem oraz zapewnienia obsługi konta Klienta,
  • rozwiązywania problemów technicznych;
  • obsługi reklamacji na meblekolonialne24.pl w przypadku, gdy Klient złoży taką reklamację;
  • obsługi zgłoszeń (np. przez formularz kontaktowy);
  • kontaktowania się z Klientem, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług.
  1. Meble kolonialne 24 przetwarzają też dane osobowe Klientów w celach wskazanych poniżej, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Meble kolonialne 24, którym jest:
  • monitorowanie aktywności Klienta oraz wszystkich innych użytkowników, obejmującej np. wyszukiwanie słów kluczowych oraz zarządzanie aktywnością na meblekolonialne24.pl;
  • prowadzenie wobec Klienta działań marketingowych w tym prowadzenia marketingu bezpośredniego własnych usług meblekolonialne24.pl;
  • kontaktowanie się z Klientem, w tym w celach związanych z dozwolonymi działaniami marketingowymi, poprzez dostępne kanały komunikacji, w szczególności przez e-mail oraz telefon;
  • wsparcie dla usług kredytowych zakupionego towaru;
  • zapewnienie obsługi usług płatniczych;
  • zapewnienie bezpieczeństwa usług, które świadczymy Klientowi drogą elektroniczną, w tym egzekwowanie przestrzegania zasad wewnętrznych meblekolonialne24.pl oraz przeciwdziałanie oszustwom i nadużyciom i zapewnienie bezpieczeństwa ruchu;
  • obsługa próśb przekazywanych w szczególności działowi obsługi użytkownika oraz przez formularz kontaktowy w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy;
  • organizacja programów lojalnościowych, konkursów oraz akcji promocyjnych, w których Klient wziąć udział;
  • przechowywanie danych dla celów archiwizacyjnych, oraz zapewnienie rozliczalności (wykazania spełnienia przez nas obowiązków wynikających z przepisów prawa).
  1. odbiorcą danych osobowych Klienta jest Meble kolonialne 24;
  2. dane osobowe Klienta mogą być przekazywane podmiotom trzecim jedynie w takim zakresie w jakim jest to konieczne dla prawidłowego wykonania umowy z Klientem, jak również w razie takiej konieczności podmiotom zajmującym się obsługą prawną lub zwłaszcza dochodzeniem należności powstałych z powodu nieuregulowania należności przez Klienta, poza tym dane nie będą udostępniane innym odbiorcom danych w rozumieniu art. 7 pkt 6 ustawy o ochronie danych osobowych;
  3. Klient ma prawo dostępu do treści swoich danych przetwarzanych przez Meble kolonialne 24 oraz do ich poprawiania, aktualizowania lub żądania ich usunięcia.

Niepodanie swoich danych osobowych skutkuje brakiem możliwości zawarcia umowy za pośrednictwem Sklepu Internetowego meblekolonialne24.pl a w dalszej kolejności niemożnością realizacji zamówienia.

Meble kolonialne 24 wykorzystuje pliki cookies w ramach świadczenia usług. „Plik cookie" to niewielkich rozmiarów informacja rejestrowa, którą witryny internetowe często przechowują na komputerze użytkownika. Pliki cookies nie zawierają nazwisk osób ani innych informacji, które można bezpośrednio zidentyfikować. Zwykle są używane do szybkiego identyfikowania urządzenia użytkownika i „rejestrowania" parametrów związanych z wizytą Klienta. Meble kolonialne 24 może ustawić pliki cookies w przeglądarce internetowej Klienta, podczas gdy odwiedza on nasze witryny internetowe, korzysta z naszych produktów lub odwiedza witrynę internetową, na której Meble kolonialne 24 dostarcza reklamy, treści lub dane analityczne. Na przykład Meble kolonialne 24 korzysta z plików cookies w celu śledzenia wybranych pozycji w koszyku w naszym sklepie internetowym oraz w celu zapamiętania identyfikatora konta Klienta.

Użytkownik może wyłączyć obsługę plików cookies lub ustawić przeglądarkę, aby ostrzegała za każdym razem, gdy pliki cookies zostaną wysłane na komputer Klienta, ale może to wpływać na możliwość dokonywania zakupów w Internecie przez Klienta lub na tryb jego dostępu do niektórych funkcji naszych usług. Przeglądarki różnią się między sobą, dlatego należy zapoznać się z zasobami „Pomocy" w przeglądarce, aby dowiedzieć się, jak zmienić preferencje dotyczące plików cookies.

Dla potrzeb dostosowania strony do potrzeb użytkownika oraz ciągłej optymalizacji naszych stron, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO, korzystamy z Google Analytics, usługi analitycznej dostarczanej przez Google Inc. („Google”). Google Analytics korzysta z tzw. „cookies”, plików tekstowych zapisywanych na komputerze użytkownika, służących do analizy sposobu korzystania ze strony internetowej. W związku z tym zostają utworzone spseudonimizowane profile użytkowania i stosowane są pliki cookies. Dzięki cookies uzyskiwane są informacje o korzystaniu ze strony internetowej, takie jak:

  1. typ / wersja przeglądarki,
  2. stosowany system operacyjny,
  3. adres referrera (poprzednio odwiedzona strona),
  4. nazwa hosta komputera dostępowego (adres IP),
  5. godzina zapytania do serwera.

Na zlecenie administratora tej strony internetowej Google będzie wykorzystywać te informacje, aby analizować wykorzystanie strony internetowej, sporządzać raporty o aktywności w sieci i dostarczać administratorowi strony inne usługi powiązane z korzystaniem ze strony oraz Internetu. Adres IP przekazywany przez przeglądarkę w ramach Google Analytics nie jest zestawiany przez Google z innymi danymi. Można zapobiec zapisywaniu plików cookie, korzystając z adekwatnego ustawienia w oprogramowaniu przeglądarki; informujemy, że w takim wypadku korzystanie ze wszystkich funkcji strony internetowej w ich pełnym zakresie może być niemożliwe. Oprócz tego można zapobiec rejestrowaniu przez Google danych dot. korzystania ze strony internetowej, wytwarzanych przez cookies (włącznie z adresem IP), a także uniemożliwić przetwarzanie tych danych przez Google, pobierając i instalując wtyczkę przeglądarki, dostępną pod poniższym adresem: tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de.
Więcej informacji o ochronie danych w związku z Google Analytics można znaleźć na stronie internetowej Google Analytics.

Nasza strona korzysta z usługi Google Adwords. Google AdWords jest internetowym programem reklamowym dostarczanym przez Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA („Google”).
W ramach usługi Google AdWords korzystamy z funkcji remarketingu. Funkcja remarketingu pozwala nam wyświetlać użytkownikom naszej strony internetowej na innych stronach sieci Google (np. w wyszukiwarce Google, tzw. „reklamy Google” albo na innych stronach) reklamy dostosowane do ich zainteresowań. W tym celu analizowane jest zachowanie użytkowników na naszej stronie internetowej, np. to, jakimi ofertami użytkownik był zainteresowany, co pozwala na kierowanie do użytkowników dostosowanej reklamy nawet podczas wizyty na innej stronie internetowej. W tym Google zapisuje określoną liczbę w przeglądarkach użytkowników korzystających z poszczególnych usług Google albo stron internetowych w sieci Google. Za pomocą tej liczby, określanej jako „cookie” rejestrowane są odwiedziny tych użytkowników na stronie. Liczba służy do jednoznacznej identyfikacji przeglądarki internetowej na określonym komputerze, a nie do identyfikacji osoby. Dane osobowe nie są przechowywane. Podstawą prawną tego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 litera f) RODO.
Zastosowanie plików Cookies przez Google można wyłączyć, klikając poniższe łącze, pobierając dostępną pod nim wtyczkę przeglądarki i instalując ją: www.google.com/settings/ads/plugin.
Bardziej szczegółowe informacje o remarketingu Google oraz o deklaracji ochrony danych Google można znaleźć pod adresem: www.google.com/privacy/ads/.

Ponadto, w ramach korzystania z usługi Google AdWords, korzystamy z tzw. śledzenia konwersji. Klikając reklamę uruchomioną przez Google, w urządzeniu użytkownika zapisywany jest plik cookie śledzenia konwersji. Te cookies tracą ważność po upływie 30 dni, nie zawierają danych osobowych a tym samym nie służą do identyfikacji osób. Informacje pozyskiwane z wykorzystaniem pliku cookie śledzenia konwersji służą do tworzenia statystyk konwersji dla klientów AdWords, którzy zdecydowali się na usługę śledzenia konwersji.Podstawą prawną tego przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 litera f) RODO.

Można zapobiec zapisywaniu plików cookie, korzystając z adekwatnego ustawienia w oprogramowaniu przeglądarki; informujemy, że w takim wypadku korzystanie ze wszystkich funkcji strony internetowej w ich pełnym zakresie może być niemożliwe. Ponadto użytkownik może dezaktywować w przeglądarce reklamy Google związane z zainteresowaniami oraz reklamy Google w Internecie (w ramach sieci Google) związane z zainteresowaniami, klikając przycisk „wył.” pod www.google.de/settings/ads lub dokonując dezaktywacji pod www.aboutads.info/choices/. Więcej informacji o związanych z tym ustawieniach użytkownika i ochronie danych w Google można znaleźć pod www.policies.google.com/privacy?hl=pl&gl=pl.

Meble kolonialne 24 jako administrator danych dba o bezpieczeństwo danych osobowych udostępnionych przez Klienta. Dane te są zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych.

Ponadto Meble kolonialne 24 działając w wykonaniu obowiązku wynikającego z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako Rozporządzenie) informuje, że:

  1. dane osobowe Klientów będą przetwarzane wyłącznie, w celu określonym w niniejszym Regulaminie.
  2. dane osobowe Klientów będą przetwarzane od momentu podjęcia działań poprzedzających zawarcie umowy i przez okres obowiązywania zawartej umowy, przez czas w którym przepisy powszechnie obowiązujące nakazują przechowywać dane np. do celów podatkowych lub przez okres po którym przedawniają się roszczenia wynikające z zawartej w warunkach tego Regulaminu umowy, a w przypadku wyrażenia zgody przez Klienta na przetwarzanie jego danych osobowych dla potrzeb marketingowych związanych ze świadczeniem zamówionych usług (m.in. w celach reklamy, badania rynku oraz zachowań i preferencji Klientów) do momentu odwołania tej zgody.
  3. Klient, którego dane osobowe dotyczą ma prawo wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  4. Klient ma prawo żądania od Administratora udzielenia mu informacji czy przetwarzane są jego dane osobowe, a jeżeli ma to miejsce Klient uprawniony jest do uzyskania dostępu do nich, Klient ponadto ma prawo do następujących informacji:
  • o celu przetwarzania danych osobowych;
  • o kategorii przetwarzanych odnośnych danych osobowych;
  • o odbiorcach lub kategoriach odbiorców, którym dane osobowe zostały lub zostaną ujawnione w szczególności o odbiorcach w państwach trzecich lub organizacjach międzynarodowych. Administrator aktualnie nie planuje przekazywania danych osobowych do odbiorców w państwach trzecich lub do organizacji międzynarodowych;
  • w miarę możliwości planowany okres przechowywania danych osobowych, a gdy nie jest to możliwe, kryteria ustalania tego okresu;
  • o prawie do żądania od administratora sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych dotyczącego osoby, której dane dotyczą, oraz do wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania
  • o prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;
  • jeżeli dane osobowe nie zostały zebrane od osoby, której dane dotyczą – wszelkie dostępne informacje o ich źródle;
  • o ile miało to miejsce o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, o którym mowa w art. 22 ust 1 i 4 Rozporządzenia oraz przynajmniej w tych przypadkach istotne informacje o zasadach ich podejmowania, a także o znaczeniu i przewidywanych konsekwencjach takiego przetwarzania dla osoby której dane dotyczą;
  • w przypadku gdy dane osobowe Klienta są przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej, ma prawo zostać poinformowany o odpowiednich zabezpieczeniach, o których mowa w art. 46 Rozporządzenia, związanych z przekazaniem.
  1. ponadto Klient ma prawo żądać od Administratora dostarczenia kopii danych osobowych podlegających przetwarzaniu. Za wszelkie kolejne kopie, o które Klient zwróci się do Administratora, może być pobrana opłata w rozsądnej wysokości, ale wynikająca z kosztów administracyjnych. Jeżeli Klient zwróci się o informację dotyczącą jego danych osobowych drogą elektroniczną i jeżeli nie zostanie inaczej przez niego zaznaczone, wszelkie informacje w powyższym zakresie zostaną udzielone powszechnie stosowaną drogą elektroniczną (e-mail).
  2. Klient, którego dane dotyczą ma prawo żądania od Administratora niezwłocznego sprostowania danych osobowych, które są nieprawidłowe. Ponadto z uwzględnieniem celów przetwarzania, osoba której dane dotyczą ma prawo żądania uzupełnienia niekompletnych danych osobowych, w tym poprzez przedstawienie dodatkowego oświadczenia.
  3. Klient, którego dane dotyczą ma prawo żądania od Administratora niezwłocznego usunięcia jego danych osobowych. Administrator może wstrzymać się z niezwłocznym usunięciem tych danych gdy wynika to z innych przewidzianych prawem powszechnie obowiązujących przypadków, nakazujących zachowanie ww. danych osobowych, jak również gdy zachodzi potrzeba ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.
  4. Klient, którego dane dotyczą ma prawo żądania od Administratora ograniczenia ich przetwarzania w następujących przypadkach:
  • gdy Klient oświadczył, że kwestionuje prawidłowość danych osobowych – rozpatrzenie wniosku nastąpi w terminie pozwalający Administratorowi sprawdzić prawidłowość tych danych;;
  • gdy okaże się, że przetwarzanie jest niezgodne z prawem a Klient, którego dane dotyczą sprzeciwia się usunięciu danych osobowych, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystywania;
  • gdy Administrator nie potrzebuje już danych osobowych do celów przetwarzania, ale są one potrzebne Klientowi, którego dane dotyczą do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń;
  • gdy Klient, którego dane dotyczą wniósł sprzeciw na mocy art. 21 ust 1 Rozporządzenia wobec przetwarzania – do czasu stwierdzenia czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie Administratora są nadrzędne wobec podstaw sprzeciwu Klienta, którego dane dotyczą.
  1. Klient ma prawo otrzymać dane osobowe od niego pochodzące, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego w takim zakresie w jakim przekazał je do Administratora oraz ma prawo przesłać te dane osobowe innemu administratorowi bez przeszkód stawianych przez Administratora jeżeli przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany.
  2. Klient, którego dane dotyczą ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw z przyczyn związanych z jego szczególną sytuacją wobec przetwarzania jego danych osobowych opartych na art. 6 ust 1 lit e lub f Rozporządzenia w tym profilowania na podstawie tych przepisów. Ponadto jeżeli dane osobowe Klienta są przetwarzane na potrzeby marketingu bezpośredniego, ma on prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania dotyczących go danych osobowych na potrzeby takiego marketingu, w tym profilowania w zakresie w jakim przetwarzanie jest związane z takim marketingiem. Jeżeli Klient, którego dane dotyczą wniesie sprzeciw wobec przetwarzania do celów marketingu bezpośredniego, danych osobowych w tym zakresie Administrator nie będzie mógł przetwarzać tych danych do takich celów.
  3. Klient ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  4. Podanie danych osobowych, o których mowa w § 3 ust 1 Regulaminu jest dobrowolne, lecz informacje dotyczące danych osobowych Klienta są zgodnie z tym Regulaminem (§ 12 ust 2) warunkiem zawarcia umowy pomiędzy Meble Kolonialne 24, a Klientem za pośrednictwem Sklepu Internetowego meblekolonialne24.pl a w konsekwencji umożliwia realizację zamówienia złożonego przez Klienta.

Treść rozporządzenia:

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)

Projekt i realizacja  www.skassa.pl